Regiunea Oltina

Regiunea viticola a Teraselor Dunarii

Regiunea inglobeaza plantatii viticole cu caracter insular, infiintate pe nisipurile si solurile nisipoase de pe terasele Dunarii. Delimitarea zonei nisipurilor incepe in sud-vestul Olteniei, se continua cu nisipurile situate de-a lungul Dunarii, nisipurile dint stanga Jiului, sudul dunarean al Dobrogei (Podgoria Oltina, jud. Constanta) si se incheie in Campia Baraganului (jud. Braila). Regiunea viticola a teraselor Dunarii a fost specializata pana in 1989 pe productia strugurilor de masa, existand o terie conform careia terenurile nisipoase ar limita potentialul cantitativ si calitativ al soiurilor de vin.Progresele oenologice au facut ca aceasta teorie sa fie infirmata, regiunea viticola fiind specializata in prezent in producerea vinurilor seci si demiseci albe si rosii de calitate superioara.

Podgoria Ostrov

Podgoria este situata in sud-vestul Dobrogei, in unghiul format de Dunare (Balta Ialomitei) si granita cu Bulgaria – traversat de paralela 44°6′ lat. nordica. Plaiurile viticole graviteaza spre urmatoarele centre: Ostrov si Lipnita. Grupeaza 3 de localitati din judetul Constanta (Lipnita, Ostrovs si Almalau) sub o singura denumire zonala de comercializare a vinurilor – OLTINA.

Terroir

Latitudine: 44°6’23 Nord
Altitudine: 10-50 m.
Topografie: Majoritatea plantatiilor viticole sunt localizate pe treapta mai joasa si, indeosebi pe pantele taluzului Dunarean al acesteia si pe cele ale versantilor vailor torentiale afluente fluviului, pante adeseori amenajate in terase.
Sol: Substratul geologic este reprezentat printr-o patura groasa de loess (30-40m), ce acopera alternanta de gresii, calcare, marne si nisipuri tertiare de la partea superioara a platformei dobrogene din acest sector.
Relieful apartine Platoului structural Oltina (150-200 m alt. abs.), continuat spre Dunare cu o treapta de nivelare lacustra (100-130 m), ambele fragmentate de vai adanci si cu versanti accentuat inclinati (10°-30°).
Clima: este temperat continentala cu veri fierbinti si cu precipitatii slabe, ierni geroase si vanturi puterniceLuna septembrie, placuta de obicei, ajuta strugurii sa se coaca bine.
Temperatura: medie in iulie: 23°C
Precipitatii: cantitatea medie de 457 mm anual